نوشته شده توسط : nahal

غذاهای ضدافسردگی

توصیه‌های تغذیه‌ای دكتر سیدضیاءالدین مظهری به افسرده‌ها و آنهایی که در آستانه افسردگی‌اند


 

 

براساس تازه‌ترین تحقیقاتی که محققان اسپانیایی روی 4هزار و 211 مرد و 5 هزار و 459 زن انجام داده‌اند، مشخص شده است که امکان ابتلا به افسردگی در افرادی که بدن‌شان حاوی مقادیر مناسبی فولات و ویتامین‌های گروه B (مخصوصا ویتامین B12) است، بسیار کمتر از سایرین ( مخصوصا سیگاری‌‌ها) است. سال‌هاست که پژوهشگران سراسر دنیا در حال مطالعه و بررسی رابطه بین تغذیه و افسردگی بوده‌اند و طی همین بررسی‌ها فهمیده‌اند که آمار افسردگی در منطقه مدیترانه، نسبت به سایر جاهای دنیا کمتر است و این یعنی اهمیت رژیم مدیترانه‌ای در پیشگیری از افسردگی‌. رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها، انواع مغزها، سبزیجات، حبوبات (مخصوصا عدس) و از همه مهم‌تر، ماهی، راز شادابی ساکنان این خطه از دنیاست....
دکتر سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، نقش دو عامل «ژنتیک» و «سبک زندگی» را در ابتلا یا تشدید افسردگی بسیار پررنگ می‌داند. او ضمن اینکه گریز از ژن و ژنتیک را غیرممکن می‌داند، می‌گوید: «همه می‌توانند با برقراری یک تعادل و تنوع غذایی به مبارزه با افسردگی بپردازد؛ مثلا اگر افراد بتوانند سطح سروتونین خون‌شان را (که یک ماده موثر در ایجاد آرامش و شادابی برای بدن است) افزایش دهند، گام بزرگی در این زمینه برداشته‌اند.»

ماهی بخورید تا افسرده نشوید!
دکتر مظهری، ماهی را یکی از منابع دریافت روی، ید، پروتئین و ویتامین‌های گروه B می‌داند و می‌افزاید: «مصرف آن دسته از ماهی‌هایی که حاوی اسیدهای چرب امگا 3 هستند، حس سبکبالی و شادابی بیشتری القا می‌کند زیرا امگا 3 باعث کاهش التهاب و ارتجاعی شدن رگ‌ها و در نتیجه خون‌رسانی سریع و آسان‌تر به مغز می‌شود و همه این عوامل در کنار هم آرامش را به ارمغان می‌آورند.»

از طرفی، بر اساس نتایج تازه‌ترین تحقیقات، جوامعی که مردمان‌اش حداقل یک بار در هفته‌ ماهی‌های دارای اسید چرب امگا 3 را در رژیم غذایی خود می‌گنجانند، با روحیه‌تر و فعال‌ترند و کمتر منزوی و گوشه‌گیر می‌شوند.

چای سبز یادتان نرود
تولید و انتشار بیش از حد رادیکال‌های آزاد در بدن یکی از عوامل پیری زودرس و اختلال در کارکرد درونی بدن است. مطالعات نشان می‌دهند که هجوم این رادیکال‌های آزاد به مغز، باعث صدمه دیدن سلول‌ها و به هم خوردن نظم و کارکرد آنها و در نتیجه افسردگی افراد می‌شود. یکی از مهم‌ترین و موثرترین عوامل بازدارنده رادیکال‌های آزاد در بدن آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که به گفته دکتر مظهری، شما می‌توانید به راحتی و با مصرف انواع میوه‌ها، سبزیجات و نوشیدنی‌هایی مثل چای سبز، مقادیر فراوانی از آنها را وارد بدن‌تان کنید. ژاپنی‌ها هم به‌تازگی تحقیقاتی را روی بیش از 1058 نفر انجام داده‌اند و در طی این تحقیق پی برده‌اند که احتمال ابتلا به افسردگی در افرادی که روزی 4 فنجان چای سبز می‌نوشیدند 44 درصد کمتر از سایرین است.
شاید آهن بدن‌تان کم شده باشد...


بنابر اظهارات دکتر مظهری، کم‌خونی ناشی از فقر ‌آهن نیز یکی از عوامل بی‌حوصلگی، افسردگی، عصبانیت و بدخلق بودن افراد است. بنابراین، وی جبران این کمبود را از طریق مصرف انواع منابع پروتئین‌های حیوانی (مثل انواع گوشت‌های قرمز و سفید) میسر می‌داند و می‌گوید: «با تامین نیاز آهن بدن، عملکرد مغز هم بهتر می‌شود و افراد از روحیه بهتری نیز برخوردار خواهند شد.»
گوشت سفید را از قلم نیندازید


مصرف غذاهای حاوی پروتئین و البته با کلسترول پایین (مثل گوشت بوقلمون، شترمرغ و مرغ) باعث افزایش سطح اسیدهای آمینه در بدن می‌شود. با افزایش اسیدهای آمینه در بدن، میزان ترشح سروتونین هم زیاد می‌شود. هورمونی که نقش بسیار پررنگی در کاهش اضطراب و ایجاد حس آرامش در بدن به عهده دارد. بنابراین، سعی کنید که هفته‌ای چند مرتبه این دسته از خوراكی‌ها را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید. دکتر مظهری هم اعتقاد دارد که وجود کلسترول پایین و اسیدهای چرب اشباع نشده در گوشت بوقلمون و شترمرغ باعث تبدیل شدن این پروتئین‌ها به عنوان غذایی مناسب ضدافسردگی شده است، فقط به شرطی که هنگام طبخ از سرخ کردن آنها در روغن فراوان پرهیز شود.

خواص ویتامین D
این ویتامین هم از آن دسته ریزمغذی‌هایی است که باعث افزایش سطح سروتونین در مغز می‌شود و این یعنی تاثیرش در کاهش افسردگی. پژوهشگران دانشگاه تورنتو یکی از دلایل افسردگی در زمستان و در بین مردم کشورهای سردسیر را کاهش سطح ویتامین D در بدن، در نتیجه‌ کاهش نور خورشید اعلام کرده‌اند. آنها می‌گویند که برای جلوگیری از افسردگی در روزهای سرد باید حداقل 600 واحد ویتامین D از طریق مصرف غذاهای حاوی این ویتامین به بدن برسد.


دوستان افسردگی

براساس تحقیقاتی که به تازگی توسط محققان انگلیسی روی بیش از 3500 نفر صورت گرفته، نتایج جالبی حاصل شده است. در این مطالعه، کلیه افراد 2 نوع رژیم غذایی داشته‌اند: یا همه گروه‌های غذایی شامل میوه، سبزیجات، پروتئین، لبنیات و غلات را می‌خوردند یا فقط غذاهای فرآوری‌شده، سرخ کردنی، شیرین و لبنیات پرچرب در فهرست غذایی‌شان جای داشت. بعد از در نظر گرفتن فاکتورهایی مثل سن، جنسیت، تحصیلات، فعالیت‌های فیزیکی و سیگاری بودن یا نبودن، معلوم شد که خطر ابتلا به افسردگی در گروه اول (یعنی آنهایی که از کلیه مواد غذایی استفاده می‌کردند) در مقایسه با گروه دوم، 28 درصد کمتر بود.

دکتر ضیاءالدین مظهری هم مصرف غذاهای آماده و سرخ کردنی را به علت دارا بودن مقادیر بالایی از اسیدهای چرب اشباع شده باعث افزایش LDL (چربی بدخون) و کاهشHDL (چربی خوب خون) دانست و افزود: «حرارت دادن روغن در پروسه سرخ کردن باعث ایجاد مواد سمی و انتقال آنها به درون مواد غذایی و در نهایت به بدن می‌شود. با ورود این مواد مضر، کارکرد سیستم ایمنی و دفاعی بدن با مشکل مواجه می‌شود و همین کاهش کارایی موجب کم شدن استقامت در برابر انواع بیماری‌های عفونی و غیرعفونی و حتی افسردگی می‌شود.»

غذاهای ضدافسردگیغذاهای ضدافسردگی





:: بازدید از این مطلب : 1235
|
امتیاز مطلب : 14
|
تعداد امتیازدهندگان : 4
|
مجموع امتیاز : 4
تاریخ انتشار : 11 تير 1389 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: