استفاده از روغن سیاه دانه درفرهنگ باستان رایج بوده و برای اولین بار 3300 سال پیش استفاده از آن گزارش شده است. یک شیشه از روغن سیاه دانه در مقبره ی توتان خامون یافت گردید آنها عقیده داشتند این روغن در زندگی بعد از مرگ آنها بسیار مهم خواهد بود و ملکه نفرتی تی از روغن سیاه دانه برای زیبایی و براق نمودن موها و داشتن پوست زیبای خود استفاده می کرده است . پزشکان مصری روغن سیاه دانه را برای مشکلات مختلفی تجویز می کردند از سوء هاضمه تا سردرد، سرما خوردگی و عفونت .
- دیابت نوع 2: درآزمایشاتی که بروی حیوانات درمورد تحمل گلوکز و کاهش وزن بدن انجام گرفت، استفاده از عصاره ی آبی سیاه دانه بصورت خوراکی موجب بهبود آزمایش تحمل گلوکز و کاهش وزن بدن گردید. محققین دریافتند عصاره ی این دانه موجب جلوگیری از جذب قند در روده و در نتیجه کاهش مقدار قند در خون می شود.
- سرطان:از آنجائیکه روغن سیاه دانه مملو از beta-elemene ،thymoquinone sitosterolbeta-می باشد، این روغن یک عامل قوی ضد سرطان محسوب می شود. این روغن از استرس اکسیدایتو جلوگیری می کند و سبب القاء مرگ سلولهای سرطانی و بهبود سیستم ایمنی می شود. در چندین تحقیق تأثیر این روغن بر سرطان پانکراس، کولون وسینه ثابت شده است.
- صرع :درمطالعه ای که بروی 23 کودک انجام گردید تأثیر این دانه درکاهش تعداد حملات صرع مشخص شد. درطی 4 هفته تحقیق به شرکت کنندگان یا عصاره ی سیاه دانه یا پلاسبو داده شد. در کسانیکه از عصاره ی سیاه دانه استفاده کرده بودند بطور مشخصی تعداد دفعات تشنج کاهش یافته بود.
سیاه دانه علاوه بر خواص فوق دارای خواص دیگری نیز می باشد: دارایخاصیت ضدالتهابی، ضد باکتریایی، ضددرد، ضد قارچ، ضدویروس، ضدانقباض و تشنج و خاصیت آنتی اکسیدانی است.
علاوه بر این سبب بهبود فشارخون ، آسم، بهبود زخم ها، گلودرد حاد و محافظت در برابر عفونت های MRSAمی شود. علاوه بر این سیاه دانه باعث تغذیه ی بدن و کاهش خستگی ، برطرف نمودن مشکلات پوستی نظیر اگزما ، آکنه و سوریاسیز می شود . دردرمان اسهال خونی، اسهال، یبوست و سایر اختلالات گوارشی بکار می رود.