سلامت نیوز:ریزش مو یکی از مشکلاتی است که به جرات میتوان گفت اکثر مردم دنیا با آن مواجه هستند و هر کس به نوعی درصدد رهایی از آن است ولی واقعا چه زمانی موها ریزش دارند؟راهحل چیست؟ گاهی با چند دارو ساده ریزش موها درمان میشود و گاهی تنها راه، کاشت مواست.
ریزش مو یکی از مشکلاتی است که به جرات میتوان گفت اکثر مردم دنیا با آن مواجه هستند و هر کس به نوعی درصدد رهایی از آن است ولی واقعا چه زمانی موها ریزش دارند؟ بهطور کلی در هر زمانی ۱۰درصد از موها در حال استراحت هستند و بعد از گذشت ۳ تا ۴ ماه این موها میریزند و به جای آنها موهای جدیدی رشد میکنند. درعلم پزشکی زمانی میگویند، فرد دچار ریزش مو شدهاست که در طول روز بیش از ۵۰ تا ۱۰۰ تار موی او بریزد یا اگر حدود ۱۰۰ تار مو را بکشند بیشتر از ۴ تا ۵ تار مو کنده شود و بریزد. اما راهحل چیست؟ گاهی با چند دارو ساده ریزش موها درمان میشود و گاهی تنها راه، کاشت مواست.
وقتی چربی سر موجب ریزشموها میشود
در ریزش مو آندروژنیک که بیشتر در آقایان اتفاق میافتد، ماینوکسیدیل و قرصهای فیناستراید تجویز میشود و تا به حال نیز نتایج خوبی مشاهده شدهاست. اگر هم ریزش مو آندروژنیک در خانمها مشاهده شود علاوهبر تجویز ماینوکسیدیل، ترکیباتی از تروژسترون بهصورت موضعی تجویز میشود.
اگر بیماری دچار چربی شدید پوست سر یا عوامل شورهای است، درمان شورهسر و کنترل چربی پوست میتواند تا حد زیادی ریزش موها را کم کند. خشکی شدید پوست سر نیز با بعضی از داروهای موضعی و آب رسانی پوست کنترل میشود در نتیجه آن، میزان گردش خون محیطی افزایش مییابد و فولیکولهای مو تغذیه میشوند و در نهایت ریزش ناشی از خشکی پوست کاهش مییابد. علاوهبر این استفاده از برسها و شانههای چوبی نیز میتواند موثر باشد چون کمتر موها را تحریک میکنند.
شامپوهای ضدریزش فایدهای دارند؟
تقریبا میتوان گفت، شامپوها نقشی در ریزش مو ندارند. استفاده از یک شامپوی مرغوب بیشتر میتواند در درخشان شدن موها تاثیر داشته باشد. پزشکان هیچگاه برای درمان ریزش موها تنها به یک شامپو اکتفا نمیکنند و حتما با توجه به علل زمینهای ریزش موها درمان موثری را پیش میگیرند و در کنار درمانهای دیگر یک شامپوی ضدریزش هم توصیه میکنند. در واقع شامپو تنها میتواند یک درمان تکمیلی باشد، مثلا شامپوهای حاوی کافئین با افزایش جریان خون محیطی شاید بتوانند کمی در ریزش موها تاثیر داشتهباشند.
ماینوکسیدیل به چه کسانی توصیه میشود؟
ماینوکسیدیل یکی از موثرترین داروهای ریزش مواست، در واقع در گذشته این دارو برای مصارف دیگر استفاده میشد ولی محققان به این نتیجه رسیدند که یکی از عارضههای آن پرمویی است. به همین دلیل پیشنهاد شد بهعنوان درمان ریزش به کار رود، اما اگر میخواهید استفاده از ماینوکسیدیل را شروع کنید باید چند نکته را بدانید؛ اول اینکه قطع ناگهانی ماینوکسیدیل میتواند مجددا باعث ریزش موها شود به همین دلیل باید مصرف آن تا سالها ادامه یابد و حتی اگر میخواهید دارو را کنار بگذارید باید بهتدریج مصرف آن را کم و بعد قطع کنید. نکته دیگر اینکه چند ماه بعد از شروع مصرف، موها رشد میکنند درنتیجه باید صبر و حوصله زیاد داشت. ماینوکسیدیل را باید روزانه یکبار مصرف کرد و حتی در بعضی مواقع در ماههای ابتدای مصرف توصیه میشود ۲ بار در روز استفاده شود.
بهترین روش کاشت مو؟
در روش FUT به شکل جراحی، یک نوار باریک در پشتسر برداشته میشود و بعد از آمادهسازی جلوی سر، این موها در این منطقه خالی کاشته میشوند. موها معمولا از پشتسر و جایی که بانک موی خوبی وجود داشتهباشد برداشته میشوند، بعد تیم پزشکی این بخشها را به گرافتهایی خرد کرده و در محل خالی از مو سوراخهایی ایجاد میکنند تا فولیکولها در آن محل کاشته شود. این عمل حدود ۶ تا ۸ ساعت و با توجه به میزان موهای ریخته شده میتواند طولانیتر یا کوتاهمدتتر باشد. موها بعد از مدتی به همان حالت طبیعی قبلی برمیگردند و نیاز به استحمام و کوتاه کردن دارند.
شایعترین علل ریزش مو
هر پزشکی قبل از اینکه بخواهد ریزش موها را درمان کند باید علت ریزش موها را به درستی تشخیص دهد.
عوامل تغذیهای: یکی از شایعترین علل ریزش موها، عوامل تغذیهای و بهخصوص فقر آهن است، البته کمبود روی، کلسیم و پروتئین و… نیز میتوانند باعث ریزش مو شوند.
بیماری یا جراحی سخت: ۳ یا ۴ ماه پس از یک بیماری سخت یا جراحی خشن به خاطر استرسی که بهوجود میآید ممکن است بهطور ناگهانی تعداد زیادی از موها بریزند که البته موقتی است. بیماریهایی مثل دیابت نیز میتوانند ریزش مو ایجاد کنند.
اختلالات هورمونی: اگر مشکل تیروئیدی وجود داشته باشد، چه پرکار و چه کمکار، میتواند باعث ریزش موی شما شود ولی با حل مشکل تیروئید، این مشکل هم حل خواهد شد. شاید تعادل هورمونهای زنانه مثل استروژن یا مردانه مثل آندروژن به هم خورده باشد که باز هم میتواند از علل ریزش مو باشد. متعادل کردن این هورمونها نیز به حل ریزش مو منجر خواهد شد.
چربی پوست سر: اگر پوست سر چرب باشد یا حتی پوست شوره داشته باشد ممکن است ریزش مو بیشتر شود.
خشکی پوست سر: گاهی نیز خشکی شدید پوست سر و انواع درماتیتها و زمانی که گردش خون خوبی در این منطقه وجود ندارد، ممکن است باعث ریزش موها شوند.
بارداری: ریزش مو در بسیار از خانمها بعد از گذشت ۳ ماه از بچهدار شدن بیشتر میشود. این به خاطر این هست که در زمان بارداری افزایش مقدار هورمونهای زنانه سبب میشود تا بدن موهایی را که باید میریختند نگاه دارد و پس از بارداری که سطح هورمونها نرمال میشود، موهای اضافه ریزش پیدا میکنند.
داروها: بعضی داروها نیز باعث ایجاد این مشکل میشوند، مثلا داروهایی مثل داروهای ضدانعقاد خون (وارفارین، هپارین)، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدنقرس، شیمیدرمانی که برای سرطانها استفاده میشود. قطع این داروها به کاهش ریزش مو بسیار کمککننده است.
عفونت: بعضی از عفونتها مثل عفونتهای قارچی(قارچ کچلی) یا حتی رعایت نکردن بهداشت باعث ریزش مو میشوند که با درمان آن با داروهای ضدقارچ، میتوان از ریزش مو جلوگیری کرد.
اولین قدم در کاشت مو چیست؟
کاشت و پیوند مو این روزها با چند روش انجام میشود، که اغلب آنها بسیار مطمئن هستند و تا به حال نیز نتایج خوبی دیده شدهاست و اکثر بیماران از انجام آن رضایت داشتهاند. هرچند این عمل بسیار ساده و بیخطر است اما رعایت کامل نکات ایمنی و تخصص پزشک برای حفظ سلامت بیمار و به دست آمدن نتیجه مطلوب ضروری است، همچنین بهدلیل حساسیت زیاد این عمل لازم است بهطور تیمی انجام شود.
بنابراین اگر شما هم داوطلب پیوند مو هستید، نخستین گام مهم یافتن یک جراح باتجربه است تا در قبال صرف وقت و هزینه جراحی بتوانید به نتیجه رضایتبخش برسید و همچنین لازم است که خودتان نیز اطلاعات بیشتری درباره پیوند مو بدانید. این روزها ۲ روش FUTو FITجزو رایجترین روشهای کاشت مو هستند که با مشورت پزشک خود میتوانید مناسبترین را انتخاب کنید، در واقع فولیکولهای مو را بهصورت تکتک و با همان حالت طبیعی میکارند، موهای کاشتهشده همانند موهای طبیعی رشد خواهند کرد.
چه موهایی در سر کاشته میشود؟
در کاشت مو با توجه به نوع روش پیوند، موهای خود شخص از پشتسر یا ناحیهای از بدن برداشته میشود و سپس با استفاده از میکروسکوپ و لوپهای مخصوص، فولیکولهای آن بهصورت تکتک جدا میشوند و با همان ظرافتی که جدا شدهاند در ناحیه گیرنده با ایجاد برشهایی در حد یک میلیمتر پیوند زده میشود. بدن نیز به این موها واکنشی نشان نمیدهد و در واقع حسن پیوند موی طبیعی همین است. با توجه به اینکه عضو پیوندی از بدن خود فرد تهیه میشود، احتیاج به نگهداری و مراقبتهای درمانی ندارد. اگر پزشک کاملا باتجربه باشد آنقدر ظریف این موها را برمیدارد که تنها یک خط بسیار باریک میماند.البته توجه داشتهباشید وقتی موها کاشته میشوند بعد از ۴ تا ۶ ماه میریزند و بعد از آن مجددا موها رشد خواهند کرد، به همین دلیل نباید نگران شوید چون ریزش بعد از کاشت طبیعی است.
این روش برای زیر ۲۵ سال مناسب نیست!
روش FUT به همه کسانی که دچار ریزش مو شدهاند توصیه نمیشود، بهتر است افراد بین ۱۸ تا ۲۵ سال که تازه دچار ریزش مو شدهاند از این روش استفاده نکنند، چون در این سن همچنان ممکن است ریزش مو آندروژنیک کامل نشده باشد ادامه داشته باشد. به همین دلیل اگر یک نوار باریک از پشتسر برداشته و در جلوی سر کاشتهشود با توجه به ادامه ریزش مو هم ممکن است بعدا از نظر بانک مو مشکلی ایجاد شود و هم اینکه دوباره خط ریزش به سمت عقب پیشروی کند و مجددا جلوی سر خالی شود اما غالب افراد میتوانند از این روش استفاده کنند، البته فرد باید سلامت کامل داشته باشد و دچار بیماریهایی چون دیابت یا عفونتهای موضعی نباشد. توجه کنید تنها افرادی میتوانند از این روش استفاده کنند که موهای پشتسر آنها تراکم نسبتا بالایی داشتهباشد تا با برداشتن قسمتی از آنها، موها کم نشان ندهند.
اگر موهای پشتسر کم باشند چه کنید
در روش FIT که نسبت به روش FUT قدیمیتر است، نیازی به برداشتن آن نوار باریک از پشتسر نیست؛ در این روش فولیکول برداشته شده و در قسمتهای لازم کاشته میشوند. این روش محاسن و معایب خاص خودش را دارد، مثلا نیاز به جراحی عمدهای ندارد و در نتیجه ریسک جراحی نخواهیم داشت اما از معایب آن اینکه احتمال دارد هنگام برداشتن فولیکولها آسیب ببینند و در نتیجه تخریب آنها، کاشت نتیجه مطلوبی نداشته باشد. از طرف دیگر چون موها دانهدانه برداشته میشوند، زمان کاشت طولانیتر خواهد شد و در بعضی مواقع که بیمار بانک موی خوبی ندارد موها را از بدن برمیدارند، البته برداشتن موها از سر، نتیجه بهتری خواهد داشت.
روشی ساده و موثر برای جلوگیری از ریزش مو
PRP یا تزریق پلاکت جزو روشهای جدیدی است که این روزها مرسوم شده است. این روش حدود ۱۰ سیسی خون از یک رگ پرخون دست بیمار گرفته میشود و بعد در کیتهای مخصوص ریخته و سانتریفیوژ شده و پلاکتهای آن جدا میشود و بعد پلاسمای غنی از پلاکت را در سر تزریق میکنند. پلاکتها ویژگیهای خاصی دارند که فولیکولهای مو را تقویت میکنند و خونرسانی به فولیکولهای مو را افزایش میدهند و معمولا در خیلی مواقع بعد از ۳ ماه موها شروع به رشد میکنند، البته موادی هم وجود دارد که PRP هیچ نتیجهای در پی نخواهد داشت؛ معمولا به این افراد توصیه میشود بعد از ۳ ماه یک تزریق مجدد داشتهباشند.
آیا PRP عوارضی دارد؟
PRP روشی بسیار ساده و ایمن است که در آن تنها یک تزریق موضعی وجود دارد و بیمار بعد از عمل نیاز به استراحت چندانی ندارد. این روش هم میتواند ریزش موها را کنترل کند و هم اینکه در خیلی از موارد شاهد رشد موها بودیم. این روش چون خون خود فرد دوباره بهخودش تزریق میشود اصلا احتمال انتقال بیماری وجود ندارد و هزینه آن نیز بهمراتب کمتر از کاشت است و بیمار لازم نیست ۶ تا ۷ ساعت در اتاق عمل باشد و تنها ۴۵دقیقه طول میکشد.
منبع: برترین ها
:: بازدید از این مطلب : 411
|
امتیاز مطلب : 70
|
تعداد امتیازدهندگان : 15
|
مجموع امتیاز : 15