باز هم ماجرای داروهای ضد جوش حرف و حدیثهایی به وجود آورد به این ترتیب که پدر یک نوجوان که پس از درمان با این داروها خودکشی کرده است،
پس از فاجعۀ مدیاتور، باز هم ماجرای داروهای ضد جوش حرف و حدیثهایی به وجود آورد به این ترتیب که پدر یک نوجوان که پس از درمان با این داروها خودکشی کرده است، سه لابراتور تولید کنندۀ این داروها را به دادگاه کشاند. دربارۀ این داروهای ضد جوش دقیقاً باید چه چیزهایی بدانیم؟
بلعیدن قویترین داروهای ضد جوش
ویژگیهای این داروهای ضد جوش برپایۀ یک مولکول، یعنی ایزوترتینوین قرار دارد. اولین دارو توسط لابراتوار روش (Roche) با نام راکوتان ساخته شد. این دارو طی سالهای 1986 تا 2008، یعنی آخرین سال حق انحصاری اش، به بازار عرضه شد. راکوتانها فقط تحت سه عنوان در دسترس هستند: کورآکنه (لابراتوار پیر فابر)، پروکوتا (لابراتوار اکس پسیانس) و کنترآکنه (لابراتوار بیول).
آیا این داروهای ضد جوش احتمال خودکشی را افزایش می دهند؟
پدر یک نوجوان 17 ساله، که در ژوئیه 2007 خودکشی کرد، شکایتی را علیه این سه لابراتوار در دادگاه مطرح کرده است. او اعتقاد دارد که خودکشی پسرش احتمالاً مرتبط با مصرف یک داروی ضد جوش بوده است.
سالهاست که این رابطه مورد بحث است. در واقع، مدت زمان زیادی است که گمان میرود داروهای ضد جوش احتمال افسردگی و خودکشی را افزایش میدهند. بااینوجود، هنوز مطالعات رسمی و دقیقی دربارۀ وجود احتمال خودکشی در میان کسانی که با این داروها مورد درمان قرار گرفتهاند، انجام نشده است. در واقع، احتمال دارد که شکلهای بسیار وخیم و شدید جوشها مشکلات جدی روحی-روانی و همچنین ایدۀ خودکشی را با خود به همراه داشته باشند. بنابراین تشخیص احتمال این که گرایش به خودکشی به دلیل وجود جوشهای شدید بوده و یا پروسۀ درمان، بسیار مشکل است.
برای همین است که همیشه متخصصان سلامتی و خصوصاً متخصصان پوست، با آگاهی از این خطر بالقوه، این داروهای ضد جوش را با احتیاط بسیار زیادی تجویز میکنند. در ابتدا وضعیت روحی- روانی نوجوان مورد ارزیابی قرار میگیرد، سپس [واکنشهای او نسبت به دارو] زیر نظر گرفته میشود. بدیهی است که این داروها در صورت وجود مشکلات روانی، مضر تشخیص داده میشوند.
در داروهای ضد جوش، حواستان به اثر تراتوژن باشد!
اما باید دانست که تمام احتیاط های ذکر شده برای تجویز این داروها، تنها بخشی از احتیاط های ضروری هستند، زیرا این داروها خطر تراتوژن را نیز با خود به همراه دارند. یعنی اگر خانمی طی دوران بارداری اش از داروهای ضد جوش استفاده کند، به احتمال 20% نوزادش در هنگام تولد دچار ناهنجاریهای قلبی یا مغزی خواهد شد.
به عبارت دیگر شرایط تجویز این دارو بسیار سختگیرانه است: پزشک باید از بیمار بخواهد که رضایت نامه ای را که در آن عوارض جانبی دارو به وضوح تشریح شده، امضا کند؛ علاوه بر این بیمار باید نتیجۀ منفی آزمایش بارداری اش را در آغاز دورۀ مصرف و بعد از شروع دوره، هر ماه به پزشک تحویل دهد.
پس چرا با این همه باز هم داروهای ضد جوش تجویز میشوند؟؟!!
:: بازدید از این مطلب : 360
|
امتیاز مطلب : 34
|
تعداد امتیازدهندگان : 8
|
مجموع امتیاز : 8